Faktor Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi pada Balita Literature Review
DOI:
https://doi.org/10.59680/ventilator.v2i4.1573Keywords:
Nutrition Status, Toddlers, MalnutritionAbstract
The nutritional status of toddlers is an important thing that every parent must know. Malnutrition during this golden age is irreversible (cannot be recovered). Malnutrition can affect a child's brain development. Malnutrition among children under five in Indonesia appears to be increasing from year to year. Malnutrition can occur due to internal and external factors that are not prevented or addressed as early as possible and have an impact on health conditions, growth and development of toddlers, and productivity in adulthood. This phenomenon reveals the importance of preventive efforts to prevent the risk of malnutrition in children under five from all possible risk factors. This article aims to review and analyze factors that influence the nutritional status of toddlers through the literature review method. There are 5 main articles used and have been selected through search results on the Google Scholar database. The results of the study found that factors that influence nutritional status in toddler include infectious diseases, knowledge, birth spacing, socio-economics, parenting patterns.
References
Apriliana, W. F., & Rakhma, L. R. (2020). Faktor-faktor yang berhubungan dengan status gizi balita yang mengikuti TFC di Kabupaten Sukoharjo. E-journal STIKES PKU.
Diana, R., Yuliana, I., Yasmin, G., & Hardinsyah, H. (2013). Faktor risiko kegemukan pada wanita dewasa Indonesia. Jurnal Gizi dan Pangan, 1-8.
Herlambang, A., & Setiawati, R. W. (2021). Faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi balita. JKM (Jurnal Kebidanan Malahayati), 7.
Jasmawati, & Setiadi, R. (2020). Faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi balita: Systematic review. Mahakam Midwifery Journal, 5(2), 99-106.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2017). Panduan Pelaksanaan Gerakan Nasional Tekan Obesitas (GENTAS). Jakarta: Direktorat Jenderal Pengendalian Penyakit Tidak Menular, Kementerian Kesehatan RI.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas). Retrieved from Badan Litbangkes Departemen Kesehatan RS: https://www.litbang.kemkes.go.id/laporan-riset-kesehatan-dasar-riskesdas/
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2020). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 2 Tahun 2020 tentang Standar Antropometri Anak. Retrieved from Kementerian Kesehatan RI: http://hukor.kemkes.go.id/uploads/produk_hukum/PMK_No__2_Th_2020_ttg_St_Andar_Antropometri_Anak.pdf
Marini, G., S.Kep., Ns., M.Kep., & Hidayat, A. A., Dr., M.Kes. (2020). Faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi pada anak usia 6-24 bulan di Kabupaten Lamongan. Universitas Muhammadiyah Surabaya.
Paath, E. F. (2004). Gizi dalam kesehatan reproduksi. Jakarta: EGC.
Sari, F. (2012, October 01). Faktor-faktor yang berhubungan dengan terjadinya obesitas pada anak di TK YPI Ibnu Syam, Cempaka Putih dan Waladun Shaleh Kecamatan Banuampu Kabupaten Agam Tahun 2011. Repository Universitas Andalas. Retrieved from http://repository.unand.ac.id/id/eprint/18032
Sholikah, A., Rustiana, E. R., & Yuniastuti, A. (2021). Faktor-faktor yang berhubungan dengan status gizi balita di pedesaan dan perkotaan. Public Health Perspective Journal, 2.
Solikhah, A. S., Rustiana, E. R., & Yuniastuti, A. (2017). Faktor-faktor yang berhubungan dengan status gizi balita di pedesaan dan perkotaan. Public Health Perspective Journal, 2(1).
Supariasa, I., et al. (2001). Penilaian status gizi. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.
Utami, N. H., & Mubasyiroh, R. (2019). Masalah gizi balita dan hubungannya dengan indeks pembangunan kesehatan masyarakat. Penelitian Gizi dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research), 42(1), 1-10.
World Health Organization (WHO). (2012). WHO Indonesia. Retrieved from http://ino.searo.who.int. (Accessed on January 12, 2013).
World Health Organization (WHO). (2016). Obesity and overweight. Retrieved from https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/obesity-and-overweight
World Health Organization. (2020). Malnutrition: Key facts. Geneva, Switzerland.