Rancang Bangun Alat Pendeteksi Alkohol Untuk Makanan Berbais IoT Web Server

Authors

  • Fadhilla Hida Aulia Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Semarang
  • Bayu Wahyudi Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Semarang
  • M. Rofi’i Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Semarang

DOI:

https://doi.org/10.55606/sisthana.v10i1.1741

Keywords:

Food Safety, Alcohol, MQ-3 Sensor, Web Server.

Abstract

Alcohol (ethanol) is often used in food as a mixture to improve flavor or durability, but alcohol consumption can have adverse health effects and trigger psychoactive effects. This research aims to design a tool to detect alcohol content in food using Internet of Things (IoT) technology. This device is designed to be portable, uses MQ-3 gas sensor to detect alcohol content, and is equipped with a Web Server-based data storage system. In addition to alcohol content, this tool is also able to detect the humidity of food samples. The detection results are displayed in real-time through a digital interface, so users can easily access and analyze the data. With this system, it is expected that the public can more easily ensure the safety and halalness of the food consumed. The tool function test obtained the results of the tool working properly, then the tool suitability test using 95% and 70% pure alcohol, obtained results of 90% for 95% alcohol and 72% for 70% alcohol. and finally the suitability test using three food samples, with the results of 40% (food containing alcohol), 6% (food containing hidden alcohol), and 0% (food free of alcohol content).

References

Andryani, R. D. (n.d.). Mekanisme pemeriksaan LPPOM MUI terhadap produk makanan ringan yang dimohonkan sertifikasi halal. Jurnal Hukum Prodi Ilmu Hukum Fakultas Hukum Untan (Jurnal Mahasiswa S1 Fakultas Hukum), 4(3).

Fatma, I. I., Haryanti, S., & Suedy, S. W. A. (2017). Uji kualitas madu pada beberapa wilayah budidaya lebah madu di Kabupaten Pati. Jurnal Akademika Biologi, 6(2), 58–65.

Hanifah, L. N. (2023). Literature review: Factors affecting alcohol consumption and the impact of alcohol on health based on behavioral theory. Media Gizi Kesmas, 12(1), 453–462.

Haryanto, A., Suharyatun, S., Rahmawati, W., & Triyono, S. (2019). Energi terbarukan dari jerami padi: Review potensi dan tantangan bagi Indonesia. Jurnal Keteknikan Pertanian, 7(2), 137–146.

Husni, P., Putriana, N. A., & Wicaksono, I. A. (2017). Metode deteksi kandungan babi dan alkohol dalam eksipien farmasi dan produk obat untuk menjamin kehalalan sediaan obat. Majalah Farmasetika, 2(1), 1–7.

Mahardika, G. B., Nahara, A. R., & Gunawan, S. (2022). Titik kritis halal olahan natural products sebagai bahan aditif pangan. Halal Research Journal, 2(2), 112–119.

Maulana, I. (2023). Rancang bangun detektor alkohol pada makanan dan minuman menggunakan sensor TGS 2620 berbasis data logger (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta).

Muarif, A. S. (2019). Rekonstruksi remaja pecandu zat adiktif melalui penanaman nilai-nilai spiritual oleh komunitas Copler. Consilia: Jurnal Ilmiah Bimbingan dan Konseling, 2(3), 198–211.

Pangesti, D. L., Aba, M. U. N., & Kuspranoto, A. H. (2022). Alkohol tester digital untuk makanan dan minuman menggunakan sensor TGS 2620 berbasis IoT. Medika Trada: Journal of Electromedical Engineering Polbitrada, 3(2), 39–45.

Pebers, M. A., Olla, P. K., & Ningtias, D. (2022). Rancang bangun alat pendeteksi alkohol portabel pada pernafasan manusia menggunakan Arduino Nano. Elkom: Jurnal Elektronika dan Komputer, 15(2), 393–402.

Razali, Z. (2020). Tinjauan ekonomi Islam terhadap bisnis salon Muslimah Kota Medan (Doctoral dissertation, Universitas Islam Negeri Sumatera Utara).

Saraswati, T. R., Tana, S., & Isdadiyanto, S. (2018). Pakan organik metabolisme pada puyuh. Mbio. FSM. UNDIP. AC. ID, 53.

Shiddiq, M., Sitohang, L. B., Husein, I. R., Ningsih, S. A., Hermonica, S., & Fadlilah, A. (2021). Hidung elektronik berbasis sensor gas MOS untuk karakterisasi kematangan buah kelapa sawit. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 10(2), 170–182.

Sulisyanto, P., & Husainy, H. (2023). Tinjauan yuridis perlindungan konsumen terhadap peredaran makanan impor. Jurnal Kolaboratif Sains, 6(2), 140–146.

Utari, A. P. (2023). Hubungan online food-delivery, keragaman pangan, asupan energi protein terhadap status gizi mahasiswi. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(4), 6405–6414.

Downloads

Published

2025-02-28

How to Cite

Fadhilla Hida Aulia, Bayu Wahyudi, & M. Rofi’i. (2025). Rancang Bangun Alat Pendeteksi Alkohol Untuk Makanan Berbais IoT Web Server. JURNAL KEPERAWATAN SISTHANA, 10(1), 43–57. https://doi.org/10.55606/sisthana.v10i1.1741