Hubungan Pengetahuan Gizi dengan Status Gizi pada Remaja Putri di SMP Negeri 5 Kendari Tahun 2024

Authors

  • Wa Ode Siti Nur Asnia Universitas Halu Oleo
  • Devi Savitri Effendy Universitas Halu Oleo
  • Ruwiah Ruwiah Universitas Halu Oleo

DOI:

https://doi.org/10.59680/medika.v3i1.1657

Keywords:

Female Adolescents, Nutritional Knowledge, Nutritional Status

Abstract

Adolescence is a period of gradual transition from childhood to adulthood. Adolescent girls as prospective mothers are vulnerable to nutritional problems. The level of nutritional knowledge is considered important in influencing the nutritional status of adolescents. This research aims to determine the relationship between nutritional knowledge and the nutritional status of adolescent girls at SMP Negeri 5 Kendari in 2024.The type of research used is descriptive research with a cross sectional design.  The population in this study was all 7th and 8th grade female students at SMP Negeri 5 Kendari in the 2024 academic year, totaling 367 female students and the sample size was 79 female students using a proportionate stratified random sampling technique. From the research results, nutritional knowledge was obtained in the good category, namely 97,5% and nutritional status in the good category, namely 88,6%. The results of the bivariate analysis showed that there was no relationship between nutritional knowledge and the nutritional status of adolescent girls with a value of p = 1,00.

References

Agustina, D. (2020). Meningkatnya perilaku sadar gizi setelah pemberian wawasan gizi seimbang pada remaja SMP kelas VII di SMP Negeri 1 Mojokerto. Jurnal Kependidikan, Pembelajaran, dan Pengembangan, 02(02), 67–74.

Amraini, A., Yanti, D. E., & Sari, N. (2020). Hubungan citra tubuh, pengetahuan gizi, dan perilaku makan terhadap status gizi remaja di SMA Negeri 5 Kota Metro tahun 2017. Jurnal Dunia Kesmas, 9(2), 264–269. http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/duniakesmas/index

Apriliani, S. L., Nikmawati, E. E., & Yulia, C. (2019). Pengetahuan gizi ibu hamil di Kecamatan Kertasari Kabupaten Bandung. Media Pendidikan, Gizi, dan Kuliner, 8(2), 67–75. https://doi.org/10.17509/boga.v8i2.21967

Candra, A. (2020). Pemeriksaan status gizi. In Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro Semarang.

Fitriani, R. (2020). Hubungan antara pengetahuan gizi seimbang, citra tubuh, tingkat kecukupan energi, dan zat gizi makro dengan status gizi pada siswa SMA Negeri 86 Jakarta. Journal Health & Science: Gorontalo Journal Health and Science Community, 4(1), 29–38. https://doi.org/10.35971/gojhes.v4i1.5041

Kanah, P. (2020). Hubungan pengetahuan dan pola konsumsi dengan status gizi pada mahasiswa kesehatan. Medical Technology and Public Health Journal, 4(2), 203–211. https://doi.org/10.33086/mtphj.v4i2.1199

Kemenkes. (2018). Menkes: Remaja Indonesia harus sehat. Diakses dari https://www.kemkes.go.id/eng/rilis-kesehatan/menkes-remaja-indonesia-harus-sehat#:~:text=Remaja%20menurut%20UU%20Perlindungan%20Anak,pengerak%20pembangunan%20di%20masa%20depan

Lestari, P. Y., Tambunan, L. N., & Lestari, R. M. (2022). Hubungan pengetahuan tentang gizi terhadap status gizi remaja. Jurnal Surya Medika, 8(1), 65–69. https://doi.org/10.33084/jsm.v8i1.3439

Maslakhah, N. M., & Prameswari, G. N. (2022). Pengetahuan gizi, kebiasaan makan, dan kebiasaan olahraga dengan status gizi lebih remaja putri usia 16–18 tahun. Indonesian Journal of Public Health and Nutrition, 2(1), 52–59. https://doi.org/10.15294/ijphn.v2i1.52200

Merita, M., Hamzah, N., & Djayusmantoko, D. (2020). Persepsi citra tubuh, kecenderungan gangguan makan, dan status gizi pada remaja putri di Kota Jambi. Journal of Nutrition College, 9(2), 81–86. https://doi.org/10.14710/jnc.v9i2.24603

Muliani, U., Sumardilah, D. S., & Lupiana, M. (2023). Asupan gizi dan pengetahuan dengan status gizi remaja putri. Cendekia Medika: Jurnal Stikes Al-Ma’arif Baturaja, 8(1), 35–42. https://doi.org/10.52235/cendekiamedika.v8i1.202

Rahayu, T. B. (2020). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi status gizi remaja putri. Jurnal Vokasi Kesehatan, 6(1), 46. https://doi.org/10.30602/jvk.v6i1.158

Salsabela, A. E., & Hardiningsih, E. F. (2023). Hubungan pengetahuan gizi dan frekuensi makan dengan status gizi remaja putri kelas 9 di SMP Negeri 29 Samarinda. Nusantara Journal of Multidisciplinary Science, 1(4), 877–887. https://jurnal.intekom.id/index.php/njms

SKI. (2023). Survei Kesehatan Indonesia 2023 dalam angka. https://www.badankebijakan.kemkes.go.id/hasil-ski-2023/

Tolukun, T. (2020). Penyuluhan dampak minuman alkohol pada remaja di Kelurahan Koya Kecamatan Tondano Selatan. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 6(4), 1140–1143. https://doi.org/10.5281/zenodo.7641831

UNICEF & WHO. (2023). Improving the health and wellbeing of children and adolescents: Guidance on scheduled child and adolescent well-care visits. World Health Organization.

Utami, N. M., Hidayanti, L., & Aisyah, I. S. (2023). Tingkat pengetahuan gizi dan citra tubuh dengan status gizi remaja putri. Nutrition Scientific Journal, 2(2), 20–27. https://doi.org/10.37058/nsj.v2i2.6689

Waelan, I., Effendy, D. S., & Harleli. (2020). Hubungan antara pengetahuan dan status gizi dengan kejadian anemia pada remaja putri SMAN 8 Kendari tahun 2020. Jurnal Gizi dan Kesehatan Indonesia, 1(3), 114–120.

WHO. (2023). Global Accelerated Action for the Health of Adolescents (AA-HA!). World Health Organization.

Downloads

Published

2025-01-22

How to Cite

Wa Ode Siti Nur Asnia, Devi Savitri Effendy, & Ruwiah Ruwiah. (2025). Hubungan Pengetahuan Gizi dengan Status Gizi pada Remaja Putri di SMP Negeri 5 Kendari Tahun 2024. Jurnal Medika Nusantara, 3(1), 86–93. https://doi.org/10.59680/medika.v3i1.1657

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.