Pengaruh Pemberian Madu Terhadap Peningkatan HB Pada Remaja Putri Yang Mengalami Anemia

Authors

  • Afifah Dhiya Ulhaq Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Rita Riyanti Universitas 'Aisyiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.59680/anestesi.v1i4.513

Keywords:

Teenagers, Anemia, Honey

Abstract

Background: Adolescents who experience nutritional deficiencies such as iron, calcium, vitamins, magnesium and folic acid can cause anemia. The prevalence rate of anemia in Indonesia in adolescents aged 15-24 years is 32%. The proportion of anemia in women is higher than in men. Honey is a medicine for all kinds of diseases, honey containsl important mineralsl that helpl in thel production ofl hemoglobin. Thenl honey helpsl increase calciuml absorption, hemoglobinl count andl treats or prevents anemial due tol nutritional lfactors. Objective: To determinel the effectl of giving honey onl an increase inl HB inl female adolescents who experience anemia. Methods: The research design was the Pre Experiment and the One Group Pretest Posttest approach, a sample of 23 young girls of class X, the sample used was total sampling. Test analysis using the Paired Simple T Test. The results of the study: The results of the Paired Simple T Test based on HB values before and after being given treatment showed a significant value of 0.000 <0.05 with an average value of an increase of 0.5 gr/dl. Conclusion: Therel is a positive effectl of givingl honey onl the increasel in HB inl female adolescents who experience anemia.

References

Arfina, A., Kharisna, D., Nita, Y., Devita, Y., & Guna, S. (2021). Pencegahan Penularan HIV/AIDS melalui Penyuluhan Kesehatan Reproduksi dan Pembentukan Kader Kesehatan Remaja di Panti Asuhan As-Salam. Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat: Peduli Masyarakat, 1(1).

Attsani, A. R. Q., Fikra, H., Tamami, & Naan. (2022). Khasiat Madu bagi Kesehatan Tubuh:Studi Takhrij dan Syarah Hadis. Gunung Djati Conference Series, Vol 8.

Briawan, D. dan Q. R. (2014). Anemia Masalah Gizi Pada Remaja Wanita (Q. Rahmah & E. Tiar, Eds.; 1st ed.). EGC.

Budiarti, A., Anik, S., Putu, N., Wirani, G., Tinggi, S., Kesehatan, I., & Surabaya, H. T. (2021). Studi Fenomenologi Penyebab Anemia Pada Remaja Di Surabaya 1. Jurnal Kesehatan Mesencephalon, Vol 6 No. 2.

Cholifah, N., Program, A. W., Keperawatan, S. S., & Kudus, M. (2019). Aplikasi Pemberian Madu Terhadap Peningkatan Hemoglobin (HB) Pada Remaja Putri Yang Men. University Research Colloquium.

Harjuna, A., Mallapiang, F., & Prihatin Idris, F. (2019). Efektivitas Pemberian Madu Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin (Hb) Pada Pekerja Wanita Di Pt. Maruki International Indonesia. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis, Vol 13 No. 6, 2302–2531.

Islamiyah, N., Hafizah, R., & Wulandari, D. (2017). Pengaruh Madu Terhadap Kadar Hemoglobin Remaja Putri Kelas X Yang Mengalami Anemia Di Smkn 01 Mempawah Hilir. ProNers, Vol 3 No. 1.

Jaya, F. (2017). Produk - Produk Lebah Madu Dan Hasil Olahannya (Tim UB Press, Ed.; 1st ed.). UB Press.

Kemenkes RI. (2015). Situasi Kesehatan Reproduksi Remaja. https://www.kemkes.go.id/article/view/15090200001/situasi-kesehatan-reproduksi-remaja.html

Kemenkes RI. (2018, May 15). Kenali Masalah Gizi Yang Ancam Remaja Indonesia. Pusat Data dan Informasi.

Kemenkes RI. (2019). Tabel Komposisi Pangan Indonesia (TKPI) 2019.

Kemenkes RI. (2020). Profil Kesehatan Indonesia 2019 (B. Hardhana, F. Sibuea, & W. Widiantini, Eds.; 1st ed.). Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Kusnadi, F. N. (2021). Hubungan Tingkat Pengetahuan Tentang Anemia Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri. Jurnal Medika Hutama, Vol 03 No. 01. http://jurnalmedikahutama.com

Mardliyana, N. E. dan S. R. (2022). Farmakologi Kebidanan (N. E. Mardliyana, Ed.; 1st ed.). Rena Cipta Mandiri.

N. Maryam Kinanthi. (2017). Dahsyatnya 7 Puasa Wajib, Sunnah, & Thibbun Nabawi (Ara, Ed.; 1st ed.). Ide Segar Media.

Rasmaniar, Nurlaela, E., Ahmad, & Nurbaya. (2022). Pelatihan Gizi Bagi Kader Posyandu Remaja (1st ed.). Yayasan Kita Menulis.

Ratih, R. H. (2018). Pengaruh Pemberian Zat Besi (FE) terhadap Peningkatan Kadar Hematokrit pada Ibu Hamil yang mengalami Anemia di RSIA X Pekanbaru Tahun 2015. Jurnal Ners Dan Kebidanan (Journal of Ners and Midwifery), 5(1), 034–038. https://doi.org/10.26699/jnk.v5i1.art.p034-038

Tiara Dewi, C., Rifkil Fajari, D., Imana Bilqis, K., Fatimah Ahmad, L., & ilmi Hayati, N. (2022). Manfaat Madu Bagi Kesehatan Menurut Al-Qur’an. Jurnal Stikes Muhammadiyah Ciamis, 9.

Wahyuni, S., & Pramestiyani, M. (2022). Efektifitas Pemberian Madu Clover Honey Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Remaja Putri. Jurnal Ilmiah Obsgin, Vol 14 No. 3. https://stikes-nhm.e-journal.id/OBJ/index

Wahyuni, S., & Pramestiyani, M. (2023). Kegunaan Madu Dalam Atasi Anemia Pada Remaja Putri (M. Mogan, Ed.; 1st ed.). Rena Cipta Mandiri.

Downloads

Published

2023-08-23

How to Cite

Afifah Dhiya Ulhaq, & Riyanti , R. (2023). Pengaruh Pemberian Madu Terhadap Peningkatan HB Pada Remaja Putri Yang Mengalami Anemia . Jurnal Anestesi, 1(4), 93–99. https://doi.org/10.59680/anestesi.v1i4.513

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.