Formulasi Dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Masker Gel Peel-Off Ekstrak Etanol Umbi Porang (Amorphophallus Muelleri) Sebagai Antioksidan
DOI:
https://doi.org/10.59680/anestesi.v1i4.510Keywords:
Porang Tubers, Antioxidants, And Peel-Off Gel MasksAbstract
A peel-off gel mask is a cosmetic used for facial skin care in the form of a gel. Porang tuber extract peel-off gel mask (Amorphophallus muelleri) contains polyphenolic tannins which are efficacious as antioxidants. This study aims to determine the formulation of peel-off gel mask preparations of porang tuber extract and to determine the physical evaluation and antioxidant test of peel-off gel mask preparations of porang tuber extract using the DPPH method. Experimental formulation method with 7% polyvinyl alcohol (PVA) base. The active ingredient used is porang tuber extract with a concentration of 0.5% (F1), 1% (F2), and 1.5% (F3). Evaluation of the preparations carried out were organoleptic test, homogeneity test, pH test, drying preparation test, spreadability test, hedonic test and stability test. Based on the results of the stability test, it was shown that the peel-off gel mask preparation of porang tuber ethanol extract at various concentrations met the requirements for each test parameter. The antioxidant test results showed that F1 had an IC50 value of 48.75 ppm, F2 had an IC50 value of 43.18 ppm, and F3 had an IC50 value of 11.15 ppm which means that the three formulas have very strong antioxidant activity.
References
Abriyani, E., Fikayuniar, L., & Safitri, F. (2021). Skrining Fitokimia dan Bioaktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Bunga Kangkung Pagar (Ipomoea carnea Jack.) dengan Metode DPPH (2, 2-Difenil-1-Pikrilhidrazil). Pharma Xplore, 6(1), 32–42.
Achmad Ali Fikri, Syamsul Arifin, M. F. F. (2022). Pengaruh konsentrasi PVA Terhadap Aktivitas Antioksidan dan Sifat Fisik Masker Gel Peel Off Ekstrak Etanolik Daun Putri Malu (Mimosa pudica L). 2(8), 22–64.
Agus, E., Monica, E., & Hendra, G. A. (2022). Eksplorasi Bahan Alam Sebagai Kosmetik Guna Pencegahan Stres Oksidatif Pada Kulit Manusia Literature Review. Sainsbertek Jurnal Ilmiah Sains & Teknologi, 2(2), 53–66.
Aji, A., Bahri, S., & Tantalia, T. (2018). Pengaruh Waktu Ekstraksi dan Konsentrasi HCl untuk Pembuatan Pektin dari Kulit Jeruk Bali (Citrus maxima). Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 6(1), 33.
Amalia, R. (2013). Studi Pengaruh Proses Perendaman dan Perebusan terhadap Kandungan Kalsium Oksalat pada Umbi Senthe (Alocasia macrorrhiza (L) Schott). Teknologi Kimia dan Industri, 2(3), 17–23.
Fauziah, F., Marwarni, R., & Adriani, A. (2020). Formulasi dan Uji Sifat Fisik Masker Antijerawat dari Ekstrak Sabut Kelapa ( Cocos nucifera L). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 2(1), 42–51.
Hadi, R. S. (2021). Karakterisasi Morfologi Tanaman Porang (Amorphophallus muelleri Blume) pada Tiga Daerah dengan Zona Iklim Berbeda di Sulawesi Selatan. Angewandte Chemie International Edition, 6(11), 951–952., 13(April), 15–38.
Handayani, T., Aziz, Y, S., & Herlinasari, D. (2020). Pembuatan dan Uji Mutu Tepung Umbi Porang ( Amorphophallus Oncophyllus Prain) di Kecamatan Ngrayun. Jurnal MEDFARM: Farmasi dan Kesehatan, 9(1), 13–22.
Hasrianti, Nururrahmah, & Nurasia. (2016). Pemanfaatan Ekstrak Bawang Merah dan Asam Asetat Sebagai Pengawet Bakso. Jurnal Dinamika, 07(1), 9–30.
Husna, R. S. N., Effendi, E. M., & Maheshwari, H. (2016). Efek Samping Ekstrak Etanol 96% dan 70% Herba Kemangi (Ocimum americanum L.) yang Bersifat Estrogenik terhadap Kadar Asam Urat pada Tikus Putih. 16(2), 32–38.
Hutahaen, T. A., & Nirmala, A. (2022). Comparison of Specific Parameters and Natural Antioxidant Activity in Wuluh Starfruit (Averrhoa bilimbi L.) and Porang Tubers (Amarphopallus ancophillus Prain) Extract Using DPPH Method. Medical Sains?: Jurnal Ilmiah Kefarmasian, 7(4), 935–942.
Irawan, H., Agustina, E. F., & Tisnadjaja, D. (2019). Pengaruh Konsentrasi Pelarut Etanol terhadap Profil Kromatogram dan Kandungan Senyawa Kimia dalam Ekstrak Daun Pepaya (Carica papaya L .) dan Daun Patikan Kebo (Euphorbia hirta L.). Prosiding Seminar Nasional Kimia 2019 Jurusan Kimia FMIPA UNMUL, 1(1), 41–45.
Istiqomah, N. F., & Muhtadi. (2021). Penetapan Kadar Glukomanan dan Asam Oksalat dalam Ekstrak Etanol Umbi Porang (Amorphophallus muelleri Blume) beserta Uji Aktivitas Antioksidan dan Antibakterinya. University Research Colloqium, 1(4), 582–592.
Karlah L.R Mansauda, Indriyani Arman,Hosea Jaya Edy. (2021). Formulasi Dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Masker Gel Peel-Off Ekstrak Etanol Daun Miana (Coleus Scutelleroides (L.) Benth.) Dengan Berbagai Basis. Jurnal Farmasi Medica/Pharmacy Medical Journal (PMJ), 4(1), 36.
Kartika, S. D., Suci, P. R., Safitri, C. I. N. H., & Kumalasari, N. D. (2021). Formulasi Sediaan Masker Gel Peel Off Ekstrak Temu Putih (Curcuma zedoaria) Sebagai Anti Jerawat. Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Saintek (SNPBS) ke-VI, 351–358.
Made Yoga Putra, N. & H. (2015). Pengaruh Variasi Metode Pembuatan Gelling Agent Terhadap Karakteristik, Stabilitas, dan Pelepasan Sediaan Gel Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L). 13(3), 1576–1580.
Nasyruddin. (2011). Formulasi dan Uji Aktivitas Krim Antioksidan Ekstrak Etanol Umbi Bawang Merah (Allium cepa L). Jurnal MIPA, 8(4), 107.
Nugraheni, B. et al. (2016). Efek Pemberian Glukomanan Umbi Porang (Amorphophallus oncophyllus Prain ex Hook. f.) Terhadap Kadar Kolesterol Total darah Tikus Yang Diberi Diet Tinggi Lemak. Sekolah Tinggi Ilmu farmasi Semarang, 32–36.
Nuraini, D. J. (2018). Formulasi dan Uji Evaluasi Masker Gel Peel-Off Ekstrak Biji Kedelai (Glycine max L.). jurnal farmasi sains, 3(1), 55–65.
Nurlely, N., Rahmah, A., Ratnapuri, P. H., Srikartika, V. M., & Anwar, K. (2021). Uji Karakteristik Fisik Sediaan Gel Ekstrak Daun Kirinyuh (Chromolaena odorata L.) dengan Variasi Karbopol dan HPMC. Jurnal Pharmascience, 8(2), 79.
Puspitasari, L., Swastini, D. a., & Arisanti, C. I. . (2013). Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol 95% Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L .). Garuda Portal, 961(1), 5.
Putri, & Lubis, S. S. (2020). Skrining Fitokimia Ekstrak Etil Asetat Daun Kalayu (Erioglossum rubiginosum (Roxb.) Blum). Amina, 2(3), 120–125.
Putri, W. E., & Anindhita, M. A. (2022). Optimization of Cardamom Fruit Ethanol Extract Gel with Combination of HPMC and Sodium Alginate as the gelling agent using Simplex Lattice Design. Jurnal Ilmiah Farmasi, 1(1), 107–120.
Putriani, K., Mardhiyani, D., Anggraini, L., & Abdurrab, U. (2022). Evaluasi Sediaan Masker Gel Peel-Off Kombinasi Ekstrak Daun Mangga Bacang ( Mangifera foetida ) dan Daun Salam ( Syzygium polyanthum ). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 4 (1), 111–123.
Santoso, I., Prayoga, T., Agustina, I., & Rahayu, W. S. (2020). Formulasi Masker Gel Peel-Off Perasan Lidah Buaya (Aloe Vera L.) Dengan Gelling Agent Polivinil Alkohol. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 2(1), 17–25.
Saputra, S. A., Lailiyah, M., & Erivina, A. (2019). Formulasi Dan Uji Aktivitas Anti Bakteri Masker Gel Peel-Off Ekstrak Daun Pacar Air (Impatiens balsamina linn.) Dengan Kombinasi Basis PVA dan HPMC. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 1(2), 114–122.
Saputro, E. A., Lefiyanti, O., & Mastuti, I. E. (2014). Simposium Nasional RAPI XIII-2014 FT UMS. Simposium Nasional RAPI XIII-2014 FT UMS, 7–13.
Sariyem, Sadimin, Sunarjo, L., & Haniyati, M. (2015). Efektivitas Ekstrak Daun Sukun Hasil Perebusan Terhadap Pertumbuhan Koloni Bakteri Streptococcus Mutans. Jurnal Kesehatan Gigi, 02(2), 104–109.
Sitti Zubaydah, W. O., & Septi Fandinata, S. (2020). Formulasi Sediaan Masker Gel Peel-Off dari Ekstrak Buah Tomat (Solanum Lycopersicum L.) Beserta Uji Aktivitas Antioksidan. Journal Syifa Sciences and Clinical Research, 2(2), 73–82.
Sri, C. M., Lestari, U., & Sani, F. K. (2022). Formulasi, Uji Efektivitas Dan Uji Hedonik Masker Gel Peel Off Kombinasi Ekstrak Rimpang Kunyit (Curcuma longa L.) Dan Madu (Mel depuratum) Sebagai Peningkat Elastisitas Kulit. Medical Sains?: Jurnal Ilmiah Kefarmasian, 7(2), 177–190.
Sudaryanto, Herwanto, T., & Putri, S. H. (2016). Aktivitas Antioksidan Pada Minyak Biji Kelor (Moringa Oleifera L.) Dengan Metode Sokletasi Menggunakan Pelarut N-Heksan, Metanol Dan Etanol. Jurnal Teknotan, 10(2), 16–21.
Sulistyarini, I., Sari, D. A., & Wicaksono, T. A. (2019). Skrining Fitokimia Senyawa Metabolit Sekunder Batang Buah Naga (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Ilmiah Cendekia Eksakta, 56–62.
Antioksidan Perona Pipi dengan Zat Pewarna Alami Ekstrak Akar Mengkudu (Morinda citrifolia L.). PHARMACY: Jurnal Farmasi Indonesia (Pharmaceutical Journal of Indonesia), 16(1), 96.
Wahid, A. R., & Safwan, S. (2020). Skrining Fitokimia Senyawa Metabolit Sekunder Terhadap Ekstrak Tanaman Ranting Patah Tulang (Euphorbia tirucalli L.). Lumbung Farmasi: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 1(1), 24.
Wahyuni, D. F., Mustary, M., Syafruddin, S., & Deviyanti, D. (2022). Formulasi Masker Gel Peel Off dari Kulit Pisang Ambon (Musa Paradisiaca Var). Jurnal Sains dan Kesehatan, 4(1), 48–55.
Wardani, H., Oktaviani, R., & Sukawaty, Y. (2016). Formulasi Masker Gel Peel Off Ekstrak Etanol Umbi Bawang Dayak(Eleutherine bulbosa (Mill.) Urb.). Media Sains, 9(2), 167–173.
Wardani, Subaidah, W. A., & Muliasari, H. (2021). Ekstraksi dan Penetapan Kadar Glukomanan dari Umbi Porang (Amorphophallus muelleri Blume) Menggunakan Metode DNS. Jurnal Sains dan Kesehatan, 3(3), 383–391.
Widhiana Putra, I. K., Ganda Putra, G. ., & Wrasiati, L. P. (2020). Pengaruh Perbandingan Bahan dengan Pelarut dan Waktu Maserasi terhadap Ekstrak Kulit Biji Kakao (Theobroma cacao L.) sebagai Sumber Antioksidan. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 8(2), 167.